Grci od srpske estrade traže 6,1 milijun eura za plagijate!

Izvor slike: Kurir

Proteklih nekoliko godina sve više pjevača otkupljuje prava na bugarske, turske, grčke,… kompozicije koje potom snimaju sa svojim tekstovima. Kao i u gotovo svakom poslu danas, čini se da je i na estradi bilo malverzacija. Naime, srpski mediji objavili su kako je u organizaciju muzičkih urednika Srbije – ‘Sokoj’ stigla tužba koju su podignuli grčki autori. U Sokoj je dostavljen i popis od tridesetak pjesama srpskih pjevača za koje se traži isplata odštete od oko 6,1 milijun eura.

‘Blic’ piše kako su na listi neke od pjesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića, Goge Sekulić, Cece,…, a problem je nastao kada su srpski kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kompozicije kao svoje iako to one u stvari nisu.

– U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pevačima koji izvode sporne pesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada evra po pesmi – rekao je ‘Blic’ Rodoljub Stojanović, direktor ‘Ricom Publishing’ koji zastupa Grke u sporu.

S druge strane, Sokoj odbacuje odgovornost te navodi kako u slučaju da Grci dobiju spor, srpski kompozitori moraju isplatiti novac pravom autoru.

– Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je delo plagijat, „lažnjak“ je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru – rekao je direktor ‘Sokoja’ – Aleksandar Kovačevič.

Boban Rajović: Konačno da i ja saznam da sam platio plagijat kao autorsko djelo!

Budući da je ‘Blic’ objavio kako se na listi plagijata nalazi i Rajovićeva pjesma ‘Jugoslavijo’, pjevač je na svojoj Facebook stranici objavio kako je i on tek sada saznao da ustvari nije kupio original.